Odavno smo se složili da je doručak najvažniji obrok u danu i da je važno učiniti ga delom svakodnevne rutine.
On je idealno sredstvo za pokretanje metabolizma i osiguravanje energije potrebne za predstojeći dan. Sa doručkom bismo trebali osigurati približno 30% dnevnog unosa hrane, kako bi imali potrebnu energiju za obavljanje telesnih aktivnosti i kako bi što lakše zadovoljili potrebe organizma za vrednim nutrijentima.
Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju doručak često imaju zdraviji stil života, lakše kontrolišu telesnu masu, rjeđe su depresivni, rjeđe izloženi emocionalnom stresu i bolje se nose sa životnim izazovima.
Čest izgovor za preskakanje doručka je manjak vremena, mada kvalitetan i hranjiv doručak ne zahteva ni puno vremena ni truda.
NEPROPUSTITE: Deset saveta za zdrav život
Podsetićemo vas na najvažnije prednosti koje vam pruža doručak:
Imaćete više energije
Posle spavanja telu je potrebna energija. Doručak, a ne kafa je taj koji će vas razbuditi i spremiti za dan. Ako nemate puno vremena možete za kreatko vreme spremiti musli sa koštunjavim voćem.
Smršaćete
Iako se čini da ne postoji veza između doručka i mršavljenja, studije su pokazale da ljudi koji ne preskaču doručak su manje skloni gojenju. Kada je telo gladno, sporije sagoreva kalorie kako bi sto duže sačuvalo energiju.
Imaćete više koncentracije
Svaki obrok, naročito žitarice, hrane vaš mozak i samim tim poboljšavaju koncentraciju i panćenje. Doručak omogućava da se popune “moždani nivoi”, što je od naročite važnosti – jer mozak nema sopstvene rezerve glukoze, pa zato njen nivo u krvi mora da bude stalan. Mora se voditi računa da se ne pretera sa unosom kalorija ujutru, jer vas to može učiniti tromim i dekoncentrisanim. Preporuka doktora je da se za doručak unese između 400 i 600 kalorija.
Нема коментара:
Постави коментар