понедељак, 29. октобар 2018.

Uzgoj Aloe vere – sve što bi trebali da znate

Za uzgoj aloe vere ne treba vam mnogo veštine i znanja, u samo nekoliko koraka i vi možete imati ovu fenomenalnu biljku u vašem domu.

O Aloji

Aloe vera je drevna afrička biljka koja je danas jedna od najpopularnijih biljaka zbog lekovitih svojstava i široke primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Kroz istoriju aloa vera se koristila  za spoljašnju upotrebu. Danas se koristi kao lek za razne bolesti, za astmu, osteoartritis, psorijazu, epilepsiju, opekotine, posebno od sunca i tako dalje.

Sadnja

Zbog svog plitkog korena aloe vera se sadi u širu i pliću posudu. U posudu je najbolje naslagati sloj kamenja, onda jedan sloj peska pa tek onda sloj zemlje. Ako vidite da listovi na aloji poprimaju belu boju, to znači da nešto ne radite dobro. Kod uzgoja aloa vere morate paziti da je temperatura između 20 i 24 ºC po danu, a noću od 10 do 14 ºC. Preko zime, ako aloju držite u kući, najbolje bi bilo da vam stoji u presoblju ili nekom hladnijem prostoru.

Zalivanje

Aloe vera se ne sme često zalivati jer može doći do truleži korena. Za optimalan uzgoj aloe vere, zalivajte je jednom nedeljno u letnom periodu, a zimi možete i jednom mjesečno jer je aloja biljka koja ne podnosi puno vlagu. Obratite pažnju da posuda u kojoj je biljka posađena ima rupice kroz koje će izlaziti višak vode.

Razmnožavanje

Najjednostavniji način razmnožavanja aloa vere je rasađivanje mladica. Razmnožavanje se vrši tako što se pažljivo odvoji izdanak sa dna ili pupoljak i zasadi se posebno. Već u drugoj godini rasta matična biljka tera mladice. Mladice se mogu presaditi kada narastu od 2.5 do 5 cm. Najbolje vrijeme za rasađivanje je u maju i junu, tj. u razdoblju najintenzivnijeg rasta i razvoja biljke.
Pored razmnožavanja iz mladice, može se razmnožavati i putem orezivanjem listova. Ovo je ujedno i najčešći način razmnožavanja ove vrste. Dovoljno je razdvojiti listove s delom stabljike i posaditi ih. Proces ukorjenjivanja traje oko mjesec dana.

Aloe vera vrste – dve najčešće vrste koje se uzgajaju


Životni vek

Životni vijek zavisi od vrste aloa vere koju uzgajate,ali je u proseku između 10-12 godina. Već nakon 4 godine aloja postiže zrelost i spremna je za branje. Biljka se bere svakih 6 – 8 sedmica odstranjivanjem 3 – 4 krajnja lista.
List treba oseći do samog stabla aloe, tako da bi do trenutka prerade ukupna količina gela ostala u listu. S lišćem se mora rukovati nježno kako bi se sprečilo oštećenje spoljašnje kore i onemogućio ulazak bakterija.
Ako ste se odlučili za uzgoj aloe vere u vrtu, najbolja klima bi bila mediteranska, a tokom zime biljku bi  trebalo zaštiti.

Više tekstova u Aloi i o njenom lekovitom dejstvu pročitajte na naportalu Gajic-team.com


Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete nas kontaktirati OVDE ili putem maila: info@gajic-team.com

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!



UKUSAAUSTRALIA
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
CANADACZECHGREECE
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Нема коментара:

Постави коментар