четвртак, 25. октобар 2018.

Ugljeni hidrati u ishrani – Najvažniji nutritivni elementi u ishrani sportista

Često pitanje koje nam sportisti postavljaju je koje su to hranljive materije treba da unose u organizam kako bi postigli bolje rezultate i koliko su važni ugljeni hidrati u ishrani.


Naš organizam funkcioniše tako što troši energiju koju dobijamo isključivo putem hrane i dodatnih suplemenata. Mnogi sportisti su u zabludi jer smatraju da su proteini najvažniji za uspeh u sportu, međutim, ne znaju da su zapravo ugljeni hidrati u ishrani glavni nutritivni element.
Osnovni izvora energije u našem organizmu su ugljeni hidrati odnodno šećeri. Ugljene hidrate selimo na proste i složene.

Prosti ugljeni hidrati

Prosti ugljeni hidrati u ishrani su najznačajniji za nadoknđivanje potrošene energije, jer se vrlo brzo razlažu prilikom unošenja u naš organizam. Najosnovniji prost šećer koji nam se nalazi u krvi je monosaharid glukoza , i on predstavlja gorivo za mišiće. Svaki sportista treba da se trudi da unosi što veću količinu namirnica koje sadrže glukozu kako ne bi ostao bez goriva.
Unos ugljenih hidrata postaje još značajniji pri vrlo intenzivnom nivou treninga. Kod intezivnijih treninga potrošnja glukoze veoma visoka.

Slozeni ugljeni hidrati

Pored glukoze bitnu ulogu ima složeni ugljeni hidrat, polisaharid glikogen. Glikogen predstavlja rezervu ugljenih hirdata u našem organizmu.

Pročitajte: Izbalansirana ishrana – šta to znači?


Tokom treninga, kada je potrošen visok nivo glukoze, glikogen počinje da se razlaže i nadoknađuje taj nedostatak. Kod sportista nizak nivo glukoze može izazvati pojavu mentalnog zamora, koji je takođe povezan sa zamorom mišića. Pošto se rezerve glukoze i glikogena brzo potroše, unos ugljenih hidrata čak i za vreme trajanja kraćih treninga je od ključnog značaja za održavanje fizičkih i mentalnih funkcija.
Pored pitanja koje to hranljive materije treba unositi u organizam, jako je bitno i kada te hranljive materije treba unositi i u kojoj količini, kako bi imala najbolji efeka za oporavak mišića i postignuća najboljeg performansa. U skladu sa tim, pored trenažnog plana treba imati i dobar plan ishrane.
Za kraj pogledajte neke od namirnica koje sadrze visok nivo ugljenih hidrata:
  • pečeni krompir,
  • kukuruzne pahuljice,
  • med,
  • beli ili braon pirinač,
  • zrele banane,
  • testenina,
  • jabuke

Dodatak:  Dnevni meni jednog sportiste

 Našu preporuku za dnevni meni pročitajte na portalu Gajic-Team.com u postu: "Ugljeni hidrati u ishrani – Najvažniji nutritivni elementi u ishrani sportista"


Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete nas kontaktirati OVDE ili putem maila: info@gajic-team.com

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!



UKUSAAUSTRALIA
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
CANADACZECHGREECE
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Нема коментара:

Постави коментар